Vad är Golden Hour?

Så funkar det

De flesta har nog hört oss fotografer prata om Golden Hour med något drömskt i blicken. Många fotografer, däribland jag, rekommenderar gärna Golden Hour för fotograferingar på grund av det vackra ljuset. Och visst låter det fantastiskt med en gyllene timme - men vad är det egentligen?

Det gyllene ljuset vid Golden Hour

Golden Hour är timmen som pågår en timme innan solnedgång och en timme efter soluppgång. Denna timme är guld värd vid en fotografering då vinkeln som solljuset träffar atmosfären i ger ett mjukt och guldigt ljus.

I Golden Hour framhävs höga gräs och annat från bakgrunden eftersom ljuset kommer bakifrån och skuggorna blir smickrande mjuka.

Ett bröllopspar kysser varandra på en äng i det gyllene ljuset under Golden Hour.

Skillnaden mot dagsljus

I jämförelsen med kvällsljuset och Golden Hour är dagsljuset starkare och ger hårdare skuggor. Allra hårdast är ljuset mitt på dagen då solen står som högst. Kanske har du undrat varför vi fotografer letar efter skugga för att få vackra porträtt mitt på dagen, och där har du svaret - för att jämna ut det starka ljuset fungerar en heltäckande skugga bäst.

Vilken tid inträffar Golden Hour?

Solen går upp och ner vid helt olika tider beroende på tid på året och var i världen du är, därför är det omöjligt att säga en exakt tid som Golden Hour inträffar. För att fånga det gyllene ljuset vid en fotografering så ser tiderna därför helt olika ut. Jag använder appar där jag utifrån datum och exakt plats får reda på vilken tid Golden Hour infaller vid just din fotografering.

En gravidfotografering i Golden Hour med gravidfotograf Linda Holmkratz. Den gravida kvinnan har en rosa tyllklänning och står i ett hav av höga vass som lyses upp bakifrån av kvällsolen.

Hur vet jag när jag ska boka min fotografering för att få bäst ljus?

För mig som fotograf är det viktigt att hålla reda på hur solen står för att kunna rekommendera tider till dig för en fotografering. På grund av detta så bokar jag alltid in tid på dagen efter att jag har fått veta dina preferenser. Det är inte heller alltid som en kund vill ha just Golden Hour utan det finns även många skäl till att välja andra tider på dagen. Oavsett vilket så behöver jag veta vad du önskar för att kunna rekommendera en tid.

Rent generellt går solen ner dagtid på vintern och kvällstid på sommaren, och hösten och våren någonstans där mittemellan. Utifrån denna enkla fakta så vet jag exempelvis att det kan vara en fördel att fotografera barnfamiljer på senvåren eller början av hösten om de önskar en fotografering i Golden Hour. Detta eftersom det då oftast är tillräckligt varmt för barn att fotograferas ute, och solen inte går ner för sent för att fungera för barnen.

Ett barn står ute i vattnet i ett klipplandskap. Solen håller på att gå ner och skapar ett vackert ljus och en underbar himmel.

Vi ska gifta oss och vill ta bilder i Golden Hour - hur gör vi?

För bröllopsfotograferingar brukar jag föreslå en liten bensträckare på tio minuter under middagen för att få några porträtt i detta ljus. Många brukar då undra om det inte stör festligheterna men enligt min erfarenhet brukar det vara en uppskattad och mysig stund när paret får landa i varandra innan de går tillbaka till festen igen.

Ett bröllopspar kysser varandra i solnedgången.

Borde vi fotografera oss i Golden Hour?

Ja! Önskar ni bilder med mjukt ljus och vackra färger så rekommenderar jag det starkt.

Kontakta mig